Jacques Lebel (Malus domestica Jacques Lebel) nr. 20

Hoogstam.

Appel Jacques L bloesemAppel Jacques L appel

 

 

 

 

 

 

 

Afkomst
Door Jacques Lebel, boomkweker in Amiens, Frankrijk, omstreeks 1825 ontdekt en door A.Leroy in de handel gebracht sedert 1849. Internationaal ras met grote verspreiding in de hoogstamboomgaarden.
Uiterlijk
Grote tot zeer grote gele vrucht met enige rode strepen. Erg taaie vettige schil.
Smaak
Zeer sappig en zuur, maar met weinig zoet en weinig aroma. Na rijping ook als handappel geschikt.
Pluktijd
De pluk kan reeds beginnen vanaf eind augustus en voortgezet worden tot einde september. Men kan de vruchten niet langer aan de boom laten hangen vanwege zijn korte steel en is uitermate windgevoelig. Bovendien duwen de vruchten elkaar er letterlijk af.
Consumptie
Vanaf oktober tot januari.
Gebruik
Is bij uitstek een compoteappel en bakappel en wordt tevens gebruikt voor het maken van stroop. Uit de appels wordt pectine gewonnen. De vruchten worden tevens gedroogd voor het
maken van appelringen. Kort na de pluk is Jacques Lebel ook lekker als dessertappel. De vruchten kennen een goede natuurlijke bewaring tot half november- begin december, waarbij het typisch aroma behouden blijft. Na rijping ook als handappel geschikt.
Opmerkingen
De boom heeft weinig last van ziekten, soms schurft en stip op blad en vrucht. Is ten gevolge van de grote groeikracht gevoelig voor bloedluis.