POMologische Vereniging Noord-Holland

POM vereniging-1

 

De POMologische Vereniging Noord-Holland zet zich in voor het behoud van fruitrassen in grote verscheidenheid, in het bijzonder in de vorm van hoogstamfruitbomen. Hiermee draagt de vereniging bij aan het behoud van het typisch Noordhollandse landschap. De vereniging is inmiddels ruim 20 jaar actief en wordt gesteund door zo’n 700 leden. De vereniging werkt aan haar doelstelling door het geven van cursussen (o.a. snoeien, enten), het opstellen van plantplannen en het geven van adviezen over rassenkeuze, ziektebestrijding, snoei e.d. Een belangrijke activiteit is ook het onderhoud van de collectieboomgaarden in Egmond en Middenbeemster. In laatstgenoemde boomgaard (hoek Middenweg-Volgerweg) staan ongeveer 330 fruitrassen waarvan de meeste oorspronkelijk in Noord- Holland werden geteeld.
Tijdens een bezoek aan de fair Beemster400 zijn met leden van deze vereniging nadere afspraken gemaakt. De POM kan ons ondersteunen. Bijzonder is dat voor het 400-jarig bestaan van de Beemster enkele oude Noord-Hollandse fruitrassen opnieuw gekweekt zijn.
Voor ons Smulbos hebben we 9 van deze halfstambomen kunnen aankopen.
Deze bomen zijn geplaatst onder de nummers 13 t/m 21 (zie pagina Plattegrond.)

Halfstam appel:
Nr 13 Lekker Beetje
Nr 14 Cox Pomona
Nr 15 Kaiser Alexander (4)
Nr 16 Charles Ross
Nr 17 Beemster Vroeg
Nr 18 Framboosappel

Halfstam peer:
Nr 19 Kamperveen (15)
Nr 20 Pierre Corneille (28)
Nr 21 Sappig Groentje (29)

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan in 2013 van de bovengenoemde collectieboomgaard is een Saffraanpeer geplant. Deze bijzondere peer, met als synoniem Schagermaagd, is in 2014 óók in het Smulbos geplant.

Voor een bezoek aan de website klik op POMologische Vereniging Noord-Holland