Fruittuinen Zuid-Kennemerland

Fruittuinen Z-K

 

Wij zijn een club enthousiastelingen voor fruitbomen en wij zetten ons in voor (kennis)overdracht van oude fruitrassen. Wat we willen bereiken is dat appel- en perenrassen generatie op generatie worden geplant, onderhouden, het fruit wordt geoogst en dat de kennis die hiervoor nodig is wordt doorgegeven.

 

We raken steeds weer geïnspireerd door de verhalen van de tuinbazen op de buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland. Van oudsher hadden deze landgoederen een fruittuin, die door een tuinbaas en zijn helpers werd onderhouden. De tuinbaas had als opdracht om de landheer van de meest heerlijke groente en fruit te voorzien. De tuinbazen van de landgoederen maakten er een sport van om elkaar af te troeven en zo vroeg mogelijk zo lekker mogelijk fruit te presenteren. Zo ontstonden nieuwe methoden om het fruit zoeter en eerder rijp te maken. Een veel gebruikte methode was de fruitmuur. Doordat de muur door de zon wordt verwarmd, verwarmt de muur het fruit extra, ook als de zon er niet is. Daardoor wordt het fruit eerder rijp.

Kennisoverdracht bereiken we door het geven van cursussen. Zonder kennis is het snoeien van fruitbomen vergelijkbaar met het zonder kennis knippen van iemands haren.

Na afloop ziet het resultaat er slordig uit! En voor fruitbomen geldt dat ze ziek kunnen worden. Vandaar eerst kennis opdoen en daarna snoeien in de praktijk. Zo kunnen we ieder najaar weer genieten van de verschillende smaken appels en peren, van zoet tot zuur en alle smaken er tussenin.

Regelmatig kan je ons vinden in de boomgaard om onderhoud te plegen, meestal in de winter voor het snoeien van de fruitbomen. Voor onze activiteiten zie www.appelvanopa.nl.

We zijn blij dat de Lions Club het Smulbos heeft gerealiseerd, zodat ook in de Haarlemmermeer de mensen kunnen zien hoe fruitbomen groeien en wellicht ook mogen proeven van de typische smaken van oude rassen.