Santana (Malus domestica Santana) nr. 43

Hoogstam.

Appel Santana BloesemAppel Santana appel

 

 

 

 

 

 

Afkomst
Santana is in 1978 ontstaan uit de kruising Elstar x Priscilla, uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen en is in 1996 in de handel gekomen.
Uiterlijk
Het is een iets gestreepte tot donkerrode appel op geelgroene ondergrond. De rijpe vruchten hebben na bewaring een vettige schil.
Smaak
De rijpe appel heeft een fris-zure en aromatische smaak.
Pluktijd
Oktober.
Consumptie
Pas vanaf half oktober is de appel te eten, maar in het begin nogal zuur.
Gebruik
De appel is onder speciale bewaaromstandigheden te bewaren tot eind februari.
Opmerkingen
De groei van de boom is sterk en deze vormt lange takken. De volle bloei valt in de eerste week van mei. Mensen die allergisch reageren op appels kunnen vaak wel Santana-appels eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat driekwart van hen geen klachten krijgt.