Afkomst
Santana is in 1978 ontstaan uit de kruising Elstar x Priscilla, uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen en is in 1996 in de handel gekomen.
Uiterlijk
Het is een iets gestreepte tot donkerrode appel op geelgroene ondergrond. De rijpe vruchten hebben na bewaring een vettige schil.
Smaak
De rijpe appel heeft een fris-zure en aromatische smaak.
Pluktijd
Oktober.
Consumptie
Pas vanaf half oktober is de appel te eten, maar in het begin nogal zuur.
Gebruik
De appel is onder speciale bewaaromstandigheden te bewaren tot eind februari.
Opmerkingen
De groei van de boom is sterk en deze vormt lange takken. De volle bloei valt in de eerste week van mei. Mensen die allergisch reageren op appels kunnen vaak wel Santana-appels eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat driekwart van hen geen klachten krijgt.
Appelbomen:
Alkmene nr. 34
Beemster Vroeg nr. 25
Bellefleur nr. 42
Charles Ross nr. 24
Cox Pomona nr. 22
Early Victoria nr. 44
Ecolette nrs. 62 en 63
Elstar nr. 65
Framboosappel nr. 26
Glorie van Holland nrs. 37 en 39
Gravensteiner nr. 5
Groninger Kroon nrs. 16 en 18
Hollandse Bellefleur nr. 36
Ingrid Marie nr. 45
Jacques Lebel nr. 20
James Grieve nr. 48
Jan Steen nr. 4
Karmijn de Sonnavilla nr. 46
Keizer Alexander nr. 12
Laxton Superbe nr. 19
Lekker Beetje nr. 21
Lombarts Calville nr. 47
Lunterse Pippeling nr. 6
Notarisappel nrs. 15 en 17
Peperappel nr. 56
Present van Engeland nr. 8
Rode Boskoop nrs. 11 en 14
Santana nr. 43
Schager Roode nr. 13
Schellinkhouter nrs. 10 en 33
Schöner von Nordhausen nrs. 38 en 55
Sterappel nr. 7
Streepjesappel nr.35
Topaz nrs. 60 en 61
Von Zuccamaglio’s Renette nr. 58
Winterrambour nr. 9
Zijden Hempje nr. 57
Zoete Kroon nr. 59