Gesponsord door Maarten van der Putten.
Afkomst
De herkomst is onbekend. Dit peren ras is wellicht al rond 1700 in Nederland ontstaan. Winterjan genoemd; in Groningen Pandjespeer.
Uiterlijk
Hardgroen met veel roest, bij rijpheid geelgroen.
Smaak
Altijd een zeer gewaardeerde peer geweest, zoete smaak.
Pluktijd
Oktober. De vruchten blijven lang aan de boom hangen en kunnen dus laat geplukt worden
Consumptie
Een van de beste stoofperen. Houdbaar tot maart.
Gebruik
Gebruik alleen in de keuken als stoofpeer. Is een roodkoker en vraagt weinig suiker. Kookt iets minder rood dan Gieser Wildeman.
Opmerkingen
Komt algemeen voor en behoort tot een der beste stoofperen.
Beurré Hardy nr. 31
Beurré Hardy nr. 41
Charneux nr. 32
Charneux nr. 40
Comtesse du Paris nr.1
Concorde nr. 2
Emile d’Heyst nr. 3
Kamperveen nr. 27
Kleipeer nr. 50
Kruidenier nr. 51
Noord-Hollandse Suikerpeer nr. 52
Pierre Corneille nr. 28
Doyenne du Comice 64
Sappig Groentje nr. 29
Triumphe de Vienne nr. 30
Williams nr. 49
Winterrietpeer nr. 54
Zoete Brederode nr. 53